Sărbătoarea Hramului Parohiei Sf. Cuv. Antonie cel Mare

Viața parohiei Ianuarie 25, 2013

     Ziua de 17 Ianuarie a fiecărui an este prilej de mare bucurie pentru toţi credincioşii parohiei noastre, căci aceasta este ziua când este praznuită pomenirea Sfântului Cuvios Antonie cel Mare, ocrotitorul parohiei botoşănene ce-i poartă numele.

     S-a împământenit la noi obiceiul ca, pentru întâmpinarea acestei însemnate sărbători, să se facă pregătiri deosebite , atât din partea slujitorilor, cât şi din partea enoriaşilor, fiecare după măsura dragostei faţă de Dumnezeu cinstit prin Sfinţii Săi, dar şi în funcţie de posibilităţile materiale. Astfel, pe lângă aranjarea şi împodobirea locaşilui de cult, gospodinele parohiei au pregătit şi gustări calde pentru oaspeţii veniţi să participe la slujbele prilejuite de Hramul bisericii Sf. Cuv. Antonie cel Mare.

     Toate acestea au fost bine-primite atât de preoţii invitaţi, cât şi de credincioşii veniţi din tot oraşul, biserica şi curtea devenind neîncăpătoare, atât la slujba Vecerniei Hramului(16 ianuarie) cât şi a doua zi la Sfânta Liturghie.

     Slujba Vecerniei Mari unită cu Litia a fost oficiată de un sobor de 23 de preoţi, protos fiind P.C. Pr. Nicolae Crăciun, protopop al Protopopiatului Hârlău, el rostind şi cuvântul de învăţătură de la finalul slujbei. În cuvântul său, P.C. Pr. Protopop a subliniat importanţa sărbătoririi unui monah(Sf. Cuv Antonie cel Mare) într-o comunitate de mireni, arătând viaţa sfântului ca fiind pildă bună de urmat nu doar pentru monahi. La finalul cuvântului, părintele a apreciat eforturile depuse de preotul paroh şi de parohieni, atât pentru pregătirea acestei sărbători, cât mai ales pentru edificarea bisericii de zid dar şi a bisericii din sufletele comunităţii noastre.

     Sfânta Liturghie a fost săvârşită de un sobor de 8 preoţi, protos fiind P.C. Gheorghe Viziteu, cel care a rostit şi cuvântul de învăţătură de la finalul slujbei.

     Pe această cale mulţumim tuturor celor care au răspuns invitaţiei noastre de a participa la slujbele prilejuite sărbătoarea Hramului parohiei noastre. Mulţumim, de asemeni, tuturor celor ce s-au implicat la pregătirile pentru acest eveniment important pentru parohia noastră.

     Dumnezeu să primească osteneala şi să dăruiască har şi binecuvântare!