Şcoala de Vară 2014 (Ediţia a VII-a)

5 August 2014

     S-a format un fel de tradiţie a parohiei noastre (parohia „Sf. Cuv. Antonie cel Mare” din Botoşani) ca luna august să fie luna dedicată copiilor prin proiectul în desfăşurare – Şcoala de Vară "Sf. Cuv. Antonie cel Mare" – proiect ajuns acum la ediţia a VII-a fără a lua în calcul ediţia pilot din 2007.

     Dacă la început (anul 2007) Şcoala de Vară "Sf. Cuv. Antonie cel Mare" a avut un număr mai mic de copii(cca. 25) şi activităţi, acum acest proiect se bucură de prezenţa a peste 90 de copii, de implicarea a 8 voluntari (dintre care 3 sunt cadre didactice) şi de activităţi diverse (organizate pe categorii de vârstă). Ne străduim ca în fiecare an acest proiect să aducă în atenţia copiilor lucruri noi, nu atât în conţinut cât mai ales în forma de prezentare, astfel încât ei să poată păşi mai lesne calea cea strâmtă şi îngustă ce duce la mântuire.

     Totuşi anul acesta am reuşit să aducem în atenţia copiilor un set de cunoştinţe pe care Biserica Ortodoxă le are în sânul ei din totdeauna, dar la care credincioşii de rând nu au avut acces atât de facil ca în cazul învăţăturilor de credinţă, tocmai din cauză că aceste cunoştinţe necesită studiu susţinut şi aprofundat pentru a putea fi însuşite; vorbim bineînţeles de cursuri de Muzică Psaltică, cursuri care în ciuda gradului ridicat de dificultate au trezit interes şi dorinţa de a învăţa tot mai mult.

     Şcola de Vară  „Sf. Cuv. Antonie cel Mare” a acestui an a avut următorul orar cadru (la care s-au adăugat diferite surprize didactice):

Copii cu vârste între 5 ani şi 9 ani

Copii cu vârste între 10 ani şi 13 ani

10:00 - Rugăciunea de Dimineaţă

10:15 - Întâlnirea de dimineaţă, unde s-a citit Mesajul zilei şi unde s-au ascultat prezentările copiilor programaţi pentru Scaunul autorului

10:15 – Noţiuni religioase (de comportament, de istorie, de Vieţile Sfinţilor, Lecturi biblice, etc.)

10:50 - Pauză

11:00 - Activitatea zilei (poezii, lecturi biblice, desen, muzică, abilităţi practice)

11:00 – Ora de Muzică Psaltică

11:50 - Exerciţii de bătut toaca

12:30 – Încheierea cursurilor pe ziua respectivă

     Premierea va avea loc pe data de 7 septembrie 2014, atunci când toţi copiii vor prezenta în faţa părinţilor un scurt program de poezii şi cântece religioase, învăţate la Şcoala de Vară, după care vor primi premii şi diplome de participare, diplome ce vor marca (la fel ca si cursurile) anul 2014 ca An omagial al Sfinţilor Martiri Brâncoveni.

     Mulţumim pe această cale tuturor voluntarilor ce s-au implicat în buna desfăşurare a Şcolii de Vară "Sf. Cuv. Antonie cel Mare", tuturor ostenitorilor şi binefăcătorilor parohiei noatre şi, nu în ultimul rând, copiilor participanţi care, prin numărul lor mereu crescând ne demonstrează că glasul cuvântului lui Hristos şi al Bisericii prinde rădăcini viguroase în pământul bun al inimilor lor şi ne încurajează ca, în ciuda dificultăţilor de tot felul, să ne sârguim să continuăm acest proiect mult timp de acum înainte.