Duminica a xxx-a după Rusalii - prilej de comuniune duhovnicească

Viața parohiei Noiembrie 27, 2022

Astăzi am avut bucuria de a sluji Sfânta Liturghie în biserica noastră împreună cu P.C.Părinte Mirel Ilie, slujitor la comunitatea surzilor din București, care, la invitația Asociației persoanelor cu deficiențe de auz, filiala Botoșani, a tradus Sfânta Liturghie în limbajul mimico-gestual pentru cei peste 50 de membri ai acestei comunități, prezenți din tot județul nostru. Multumim domnului Daniel Hliban, președintele asociației,care a făcut posibil un astfel de eveniment, tânărului teolog Paul Teodorescu, absolvent al masterului de limbaj mimico-gestual, celor prezenti,și în mod deosebit părintelui Mirel Ilie!

Astăzi am avut bucuria de a sluji Sfânta Liturghie în biserica noastră împreună cu P.C.Părinte Mirel Ilie, slujitor la comunitatea surzilor din București, care, la invitația Asociației persoanelor cu deficiențe de auz, filiala Botoșani, a tradus Sfânta Liturghie în limbajul mimico-gestual pentru cei peste 50 de membri ai acestei comunități, prezenți din tot județul nostru. Slujba de astăzi a fost prilej de înalțare duhovnicească cu o încarcătură emoțională aparte pentru toți cei prezenți, iar ca dovadă vom reda in cele ce urmează mărturia unei credincioase care a fost în mijlocul nostru fiind părtașă la eveniment.

 

Credincioșii din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”, din municipiul Botoșani, au avut parte de momente impresionante duminică, de mare încărcătură duhovnicească, când în mijlocul lor au fost prezenți membrii  Asociației Naționale a Surzilor – Filiala Botoșani, veniți din toate colțurile județului. Cu toții s-au unit în duh de rugăciune în lăcașul de la marginea orașului.

Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost oficiată în sobor de părintele paroh Dumitru Butnariuc, părintele co-slujitor Emilian și de PC Pr. Mirel Ilie, consilier patriarhal, slujitor al Comunității Surzilor din Arhiepiscopia Bucureștilor. Slujba a fost tradusă în limbaj mimico-gestual de către Pr. Mirel Ilie, iar răspunsurile la strană au fost redate, dacă se poate spune așa, de Paul Teodorescu, absolvent de Teologie, cu master în limbaj mimico-gestual și de Daniel Hliban, președintele Asociației ANSR Filiala Botoșani – Asociația Națională a Surzilor din România Botoșani.

Un moment impresionant a fost cel al rostirii rugăciunii „Tatăl nostru”, de la final, atunci când credincioșii se roagă împreună. Peste cincizeci de persoane cu deficiențe auz, printre care câțiva copii, care au stat nemișcați pe tot parcursul slujbei, au „rostit” rugăciunea cu ajutorul semnelor, cu ochii ațintiți asupra părintelui Mirel Ilie.

Cei care au avut binecuvântare s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

La finalul Sfintei Liturghii, părintele paroh al Bisericii „Sfântul Antonie” Botoșani, Dumitru Butnariuc, a ținut un scurt cuvânt de învățătură în care a atras atenția asupra adevăratei bogății care nu stă în conturi sau în buzunar, ci în suflet. A mulțumit enoriașilor parohiei pentru că i-au primit cu atâta dragoste în mijlocul lor pe acești semeni ai noștri care au deficiențe de auz.

„Deși ni se pare că suntem mai săraci decât ceilalți, fiecare suntem bogați în felul nostru. Suntem bogați cei ce putem vorbi și putem auzi, dar asta nu înseamnă că ei nu sunt. Sunt bogați așa cum ar trebui să fie fiecare dintre noi, sufletește.

Deși nu aud, asta nu –i oprește să participe la Sfânta Liturghie, nu-i oprește să se integreze frumos în comunitate. De mai bine de trei ani colaborăm cu această asociație, pe mulți dintre cei prezenți deja îi cunoașteți, dar am înțeles că au venit din tot județul. Și noi nu  i-am marginalizat, ne-am bucurat și suntem împreună o familie frumoasă, sunt de-ai casei.

De mai bine de trei ani de când l-am cunoscut pe președintele Asociației, Daniel Hliban, am organizat cateheze săptămânale la asociație și sper să putem relua. Le realizam alternativ, o dată eu, altădată parintele Vasile Acatrinei, apoi părintele Liviu Florariu și părintele Gheorghiță Bădărău.

Dumneavoastră, credincioșii parohiei, ați fost solidari cu noi și, dacă vă amintiți, la începutul războiului din Ucraina, am ajutat câteva familii cu pături , încălțăminte, alimente neperisabile”, a spus părintele Dumitru Butnariuc.

În semn de prețuire, oaspetele de la București a dăruit părintelui o cruce adusă din Egipt de la mănăstirea unde se găsesc moaștele Sfântului Antonie cel Mare.

„Cu această cruce voi merge să sfințesc la Bobotează casele dumneavoastră, primind astfel și binecuvântarea sfântului nostru ocrotitor. Să fim încredințați că suntem toți un cuget și o simțire”, a dat asigurări părintele Dumitru.

 

Părintele Mirel Ilie, un munte de smerenie și de bunătate

 

Părintele consilier patriarhal Mirel Ilie este cunoscut credincioșilor de pe postul de televiziune TRINITAS, unde apare întru-un chenar în colțul ecranului, traducând slujbele pentru credincioșii care nu pot auzi. Este solicitat în toată țara, fie la sfințiri de biserici, fie la diverse evenimente pentru a traduce în limbaj mimico-gestual. Duminică, a adus bucurie în rândul credincioșilor cu deficiențe de auz din Botoșani, prin darurile cu care părintele a fost înzestrat, cei prezenți  simțind până la lacrimi Slujba Sfintei Liturghii.

„Mă simt că fac parte din parohia dumneavoastră de aceea mă bucur că stau o singură zi pentru că altfel făceam cerere și mă mutam la dumneavoastră”, a spus celor prezenți părintele Mirel.

Consilierul patriarhal a rememorat momentele în care a început colaborarea cu persoanele care nu au darul auzului.

„Prețuiți timpul pe care îl aveți, prețuiți darurile pe care le-ați primit. Dacă ne-a dat mai mult, înseamnă că așteptările sunt mai mari. Să-L căutăm pe Hristos, să batem la ușile Împărăției. Și, personal, vă mulțumesc din tot sufletul pentru acești frați ai noștri. Cea mai minunată slujire pe care am avut-o a fost în comunitatea surzilor. Mi-a dat Dumnezeu darul acesta, nu este al meu. Nu eu dau din mâini, Dumnezeu… Vă spun din tot sufletul, am fost luat cu forța și am fost mutat. Am fost luat de la azilul de bătrâni și dus în comunitate. Am plâns două săptămâni. Când am venit prima dată în comunitatea din București am fost bătut. Tras de barbă, scuipat…Înlocuisem pe cineva. Simțeam că toată lumea este împotriva mea și m-am rugat într-o zi vreo patru ceasuri, am citit toată psaltirea plângând. M-am trezit dimineață, după ce am visat că dădeam din mâini, deși nu știam să fac asta și m-am trezit și făceam semne. Este o lucrare. Te pune Dumnezeu să faci ceva”, a spus părintele Mirel.

 

„Mulțumim pentru că nu râdeți de noi”

O scurtă intervenție a avut și președintele ANSR Filiala Botoșani – Asociația Națională a Surzilor din România Botoșani, Daniel Hliban, care cu greu a putut să-și învingă emoțiile, mulțumind cu ochii în lacrimi tuturor factorilor implicați.

„Mulțumim părintelui paroh Dumitru Butnariuc și enoriașilor din această parohie pentru că aveți răbdare  cu noi, pentru că nu râdeți de noi. Limbajul folosit de părintele Mirel Ilie este unul liturgic și este remarcabil, personal am plâns toată slujba. Și de când lucrez, aproape șapte ani, în asociați am înțeles că misiune mea este de a ajuta persoanele surde să cunoască cuvântul lui Dumnezeu, să aibă și ei o șansă la mântuire, așa cum avem toți. Ei vin la biserică și ne simțim ca acasă, suntem ca niște copii ai părintelui și ai dumneavoastră. Mereu ne-ați oferit cu generozitate cadouri și vă mulțumim din suflet pentru jertfă. Mulțumim și părintelui Mirel că a binecuvântat, să zic așa, comunitatea surzilor din Botoșani”, a spus Daniel Hliban.

O șansă uriașă

Comunitatea surzilor din Botoșani ar putea avea un preot local în viitorul apropiat, în persoana lui Paul Teodorescu, absolvent de Teologie, cu un master în limbaj mimico-gestual, care este sub evaluare la Mitropolia Moldovei. Persoanele cu deficiențe de auz din Botoșani așteaptă cu nerăbdare momentul în care Dumnezeu ar putea îngădui să trimită Harul Său peste inimosul Paul Teodorescu, care traduce în limbaj mimico-gestual slujbele oficiate la Biserica „Sfântul Antonie” din Botoșani.

La final, toți cei prezenți au primit fructe donate de elevii Liceului de Artă „Ștefan Luchian” din Botoșani.

Sursa: https://botosani24.ro/fotovideo-slujba-inaltatoare-la-biserica-sfantul-a...

Citește alte articole despre: Duminica surzi